trofee viskok

REGLEMENT VISKOK VAN HET JAAR 2023

Wie kan deelnemen?

Elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak, kan inschrijven. Deelname van bedrijfsrestaurants is uitgesloten. Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. We zoeken immers het lekkerste gerecht met GRIJZE GARNAAL gecombineerd met traditionele streekproducten op de kaart van onze restaurants.

Hoe schrijf je in?

Stel het recept op een neutraal wit blad op: 1° titel van het recept, 2° ingrediënten voor vier personen, Grijze garnaal minimum 150 g per persoon gecombineerd met minstens één traditioneel streekproduct te kiezen uit onderstaande lijst, 3° bereidingswijze, 4° presentatie met foto, 5° bereidingstijd (max. 1u45).

Je naam, de naam van je restaurant met adres en telefoonnummer en de titel van je gerecht voeg je op een afzonderlijk blad toe. Vervolgens mail je alles naar viskok@vlam.be (bij voorkeur). Je mag deze gegevens ook opsturen naar: VLAM - Vispromotie – Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel.

De inschrijvingen worden afgesloten op 17 oktober 2022 om 12 uur.

Vergeet niet om het ingezonden gerecht op je menukaart te plaatsen en ons hiervan een kopie te bezorgen.

Hoe verloopt de wedstrijd en jurering?

Vertegenwoordigers van onze gerenommeerde restaurateursverenigingen zullen de ingezonden creaties anoniem beoordelen en vijf finalisten selecteren. Gerechten waarin grijze garnaal als hoofdingrediënt het best tot zijn recht komt is een belangrijk aandachtspunt voor de leesjury, evenals het gebruik van één aangeduid traditioneel streekproduct en andere inlandse producten, het gebruik van meerdere streekproducten levert geen extra punten op. De focus moet in het gerecht liggen op de grijze garnaal, ander ingrediënten zoals vlees en groenten dienen hoofdzakelijk als garnituur.

Alle kandidaten worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de beoordeling van de leesjury.

De finalisten bereiden hun gerecht op Horeca Expo Gent op maandag 21 november. De finalisten kunnen een keukenhulp meebrengen, enkel voor hulp bij de dressage van de degustatieborden en uitvoering van eenvoudige taken die geen invloed hebben op het gerecht. VLAM stelt ter plaatse grijze garnaal ter beschikking. Alle andere ingrediënten dienen door de finalist meegebracht te worden.

In samenwerking met de verschillende restaurateursverenigingen lanceert VLAM voor de 2022 editie een vernieuwde puntentelling waarbij er meer aandacht gaat naar keukenprocessen. Een voorbeeld van de puntentelling onderdaan deze pagina.

Opgelet: Als opdracht tijdens de wedstrijd zal elke laureaat 250 gram ongepelde garnalen ter plekke moeten pellen. De hulp van de souschef is hierbij toegestaan. Het gebruik van de afvalresten is een pluspunt.

Proclamatie en de prijzen

Op 21 november 2022 worden de winnaar en de vier laureaten bekendgemaakt tijdens een feestelijke receptie. De winnaar ontvangt: De ‘viskok van het jaar’ trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2023’, een cheque van € 750, een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Hof van Cleve*** in Kruishoutem. We verloten vijf bonnen ter waarde van €200 om te komen eten in jouw restaurant.

De laureaten ontvangen: het diploma ‘Laureaat - Viskok van het Jaar 2023’, en een dinerkaart voor twee personen bij Filip Claeys, restaurant De Jonkman** in Brugge.

Door hun inzending verklaren de deelnemers zich akkoord met het reglement en geven zij toestemming hun ingezonden recept, gratis en vrij van alle rechten, beschikbaar te stellen voor promotiedoeleinden.

Kijk hier welke streekproducten in aanmerking komen

ERKENDE VLAAMSE STREEKPRODUCTEN