Belgische wijndruiven

Maak kennis met onze Belgische wijnen: topkwaliteit van eigen bodem

Nieuws

|

29 Maart 2024

De Belgische bieren kennen wereldfaam. Maar België kent ook een rijke traditie in de wijnbouw. Ongeveer 240 erkende wijnboeren bewerken samen 700 ha wijngaarden, hetgeen resulteert in ongeveer twee miljoen liter wijn per jaar.

Minder suiker, meer zuurte, meer frisheid

In vergelijking met andere wijn producerende landen kent ons land relatief weinig zon. Doordoor produceren de druiven in ons land minder suiker, wat resulteert in een eerder zure smaak. Die zuren zorgen voor frisheid. Het overgrote deel van de Belgische wijnen zijn dan ook mousserend of wit. De zuren spelen hier een belangrijke rol.

Vooral wit, maar ook rood

Belgische wijnbouwers werken doorgaans met de pinotvariëteiten: pinot blanc, gris en noir, maar ook chardonnay, auxerrois of müller-thurgau. Dat zijn druivenrassen die het bijzonder goed doen in onze contreien. Ook resistente druivenrassen worden ingezet: solaris, johanniter, regent, muscaris of pinotin. Dat zijn de druivensoorten die ontstaan uit kruisingen en die zijn aangepast aan ons koelere klimaat. Ze zijn beter bestand tegen schimmels of andere ziekten die regenachtige zomers kunnen veroorzaken.

Er bestaan ook wel lekkere rode wijnen die in ons land zijn geproduceerd. De meest aangeplante rode druif is de pinot noir, maar ook de regent, dornfelder of pinotin komt voor.

De rol van de bodem

Ons land is niet zo uitgestrekt, toch proef je verschillen. Wijn van een domein aan de Belgische kust zal een iets hoger zoutgehalte hebben. Dat vindt zijn oorsprong in het feit dat de bodem waarop de wijnstokken zijn geplant ooit nog zeebodem is geweest. Reden te meer om de Belgische wijnen te ontdekken.

Glas wijn