aeth

AEHT Cornet Trophy 2023: Contactdag voor de deelnemers van hotel- en toerismescholen

Nieuws

|

15 Februari 2023

AEHT Cornet Trophy 2023: Contactdag voor de deelnemers van hotel- en toerismescholen

VLAM zet tongschar en varkensrug in de kijker

Deelnemers van 10 hotelscholen volgen workshops als voorbereiding op de nationale wedstrijd.

10 Belgische hotel- en toerismescholen nemen deel aan de 11de editie van ‘AEHT Cornet Trophy’. Dinsdag 7 februari kwamen de deelnemers samen bij hoofdsponsor Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach in Steenhuffel. Tijdens deze contactdag hebben de studenten inspiratiesessies en een workshop gevolgd als voorbereiding op de nationale wedstrijd die dit jaar op 2 en 3 maart in PIVA plaatsvindt.

‘AEHT Cornet Trophy’ is een wedstrijd voor Belgische hotel- en toerismescholen en is de preselectie voor de Europese AEHT-wedstrijd en conferentie in Vilnius Litouwen in het najaar van 2023. Daar waar de Europese AEHT-wedstrijd 11 disciplines telt, beperkt AEHT Cornet Trophy zich tot 4 disciplines: Culinary Art, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination. Tien hotelscholen - aangesloten bij AEHT - hebben zich ingeschreven voor de ‘AEHT Cornet Trophy 2023’ in PIVA.

Studentenwedstrijd met de steun van Viki Geunes, Brouwerij Palm en VLAM

Volgens VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is de wedstrijd een prachtig initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren rond al het lokale lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft. Op de contactdag zorgde VLAM/Lekker van bij ons voor inspiratiesessies in de categorie Culinary Art met Luc De Laet voor vlees en Filip Seghers voor vis. De leerlingen zullen in de wedstrijd aan de slag gaan met tongschar en varkensrug.

“Deze studenten zijn onze toekomstige chefs”, steekt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, enthousiast van wal. “We vinden het dan ook erg belangrijk dat zij via de Vlaamse horecaopleidingen vakkennis meekrijgen over lokale voeding. Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons, van op het veld tot op het bord. Jaarrond werken we naar horeca via onze website www.lekkervanbijons-horeca.be . Ons partnership van deze wedstrijd geeft daarnaast de kans om in de diepte te inspireren en te informeren”, besluit Filip Fontaine.

Sinds vorig jaar is driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) trotse peter van de AEHT Cornet Trophy. Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.” 

Tijdens de contactdag kregen de leerlingen een workshop en inspiratiesessies met lokale producten, een essentieel onderdeel van de Cornet Trophy.

De nationale wedstrijd telt vier disciplines. Partners van AEHT Cornet Trophy voorzien workshops in de verschillende disciplines:

  • Restaurant Service: een workshop bier tappen en serveren en een inspiratiesessie ‘Beer & Cheese pairing’ door Palm en Kaasaffineurs Van Tricht
  • Culinary Art: inspiratiesessies van VLAM/Lekker van bij ons met Luc De Laet (ribstuk van een varken) en Filip Seghers & Pedro Rappé (tongschar)
  • Pastry: inspiratiesessies over vegan pastry door Dré Eversteijn van Debic en over zuivelvrije en WholeFruit chocolade met Christa Muyldermans van Callebaut
  • Tourist Destination: infosessies door Vincent Nijs, strateeg van Toerisme Vlaanderen, en Gaston Maes van Provincie Antwerpen

Deelnemende scholen: Campus Wemmel, Colomaplus Mechelen, COOVI Anderlecht, Ensorinstituut Oostende, Hotelschool Gent, Hotelschool Hasselt, Talentenschool Turnhout, TechniGO! Aalst, VTI Spijker Hoogstraten en PIVA Antwerpen.