Gevulde paprika met gehakt en Père Joseph kaas

Groente van de maand augustus: paprika

Product in de kijker

|

17 Juli 2023

Paprika is een vruchtgroente die je kan verkrijgen in allerlei kleuren, vormen en smaken. De paprika vindt zijn origine in Midden-Amerika en kwam rond 1500 dankzij de Spanjaarden naar Europa. De paprika dankt zijn naam aan een Hongaars woord dat “pepertje” betekent, omdat de paprika daar een belangrijke rol in de keuken speelt.

De soort die wij het beste kennen is het California Wondertype. Deze soort is min of meer vierkant en krijgt daardoor ook de naam ‘blokpaprika’. De rode, gele en oranje paprika’s zijn welgekend en toegankelijk qua smaak. De groene paprika’s smaken iets scherper en bevatten ook minder vitamine C dan zijn soortgenoten. Het zijn eigenlijk rode paprika’s die nog niet helemaal rijp zijn. De puntpaprika’s, langwerpig van vorm, steken erboven uit met hun zoete smaak.

Voor zij die wat meer pit in hun leven willen bestaan er naast de klassieke paprika’s ook pepers. De ene al wat pikanter dan de andere. Als we kijken naar de schaal van Scoville, een maatstaf voor pikantheid, kan je met de jalapeño peper niet veel mis doen. Deze peper scoort gemiddeld en is een perfecte smaakmaker in een soep, saus of stoofpot. De habanero peper is qua vorm eerder gerimpeld en scoort zeer hoog op de Scovilleschaal. Met een kleine hoeveelheid geef je meteen een pikante toets aan je gerecht. De Piccantina is klein en langwerpig, maar qua pikantheid doet hij zeker niet onder aan de habanero peper.

Bereiden

Met deze knapperige groente kan je alle kanten op. Verwerk ze rauw in een salade, maak er soep van of gooi ze in de wok. Grillen, bakken, stoven of op een pizza in de oven. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor een betere vertering raden we aan om je paprika te schillen. Daarna hoef je enkel nog het steeltje en de zaadlijsten weg te snijden en je kan ermee aan de slag.

Bewaren

Droog en koel, meer heeft de paprika niet nodig. Probeer wel de frigo te vermijden, want bij een te lage temperatuur kan de paprika bederven. Hij vertoeft het liefst tussen 10-13 °C. Op die manier kan je een paprika tot wel twee weken bewaren.

Culinair

Paprika’s kan je op elk moment van de dag serveren. Bij het ontbijt in een shakshuka, als lunch gegrild in een wrap en als avondeten opgevuld met kruidig gehakt. Tussendoor kan je hem aanbieden in de vorm van een verfrissende gazpacho.

Nog op zoek naar inspiratie?

De kleurrijkste recepten vind je hier