noordzeetong_meuniere_met_pastinaakfrietjes

Groente van de maand december: pastinaak en rammenas

Product in de kijker

|

28 November 2022

Heel wat vergeten groenten zijn wintergewassen, zo ook rammenas en pastinaak. Heerlijke groenten die niet zo gekend zijn bij het grote publiek. Tijd om ze opnieuw te ontdekken!

Pastinaak

Pastinaak of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie. De groente is dus verwant aan de wortel, maar heeft een zoetere smaak met een toets van anijs. Pastinaak is goed bestand tegen de winterkoude. De smaak wordt intenser en zoeter na een vorstperiode. Ga bij de aankoop na of de wortel er stevig uitziet. Je kan met deze vergeten groente alle kanten op: rauw, gekookt, gestoofd of gebakken. Maak er een crème van of gebruik de groente als smaakmaker in een soep. Ook een aanrader is pastinaak tot plakjes schaven en frituren. Zo krijg je lekkere pastinaakchips.

Bewaren

Pastinaak kan je 1 week bewaren op een koele plaats. Je kan pastinaak ook blancheren en invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is de groente 6 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.

Recepten met pastinaak? 

Ontdek ze hier

Rammenas

Rammenas is een plant uit de kuisbloemenfamilie en is verwant aan de radijs. Er zijn twee soorten rammenas: de winter- en de zomervariant. Winterrammenas is zwart van kleur, terwijl de zomerrammenas in verschillende kleuren voorkomt. Rammenas heeft een licht pittige smaak die milder is dan die van radijs. Als je rammenas verwarmt, wordt hij zachter en zoeter van smaak. Let er bij het kopen op dat de rammenas stevig aanvoelt, geen beschadigingen heeft en geen natte plekken vertoont. Rauw in een salade, gestoofd, gekookt of in de wok: met rammenas kan je heel wat kanten uit.

Tip: met een snuifje zout of wat citroen vermijd je dat rammenas gaat verkleuren bij het bereiden.

Bewaren

Rammenas kan je enkele weken bewaren op een koele plaats buiten de koelkast. Verwijder het loof alvorens te bewaren. Mét loof is rammenas slechts enkele dagen houdbaar. Rammenas is niet geschikt om in te vriezen.

Recepten met rammenas? 

Ontdek ze hier