prei

Groente van de maand januari: prei

22 December 2022

Prei behoort tot de familie van de ui-achtigen, waartoe ook ajuin en knoflook behoren. Omdat er seizoensvarianten van prei bestaan, kan je de groente het hele jaar door verkrijgen. Zomerprei heeft een lange, dunne stengel, een geelgroene kleur en een fijne structuur. Winterprei is dikker en steviger en kleurt grijsgroen.

Bereiden

Prei krimpt tijdens de bereiding, voorzie daarom zo’n 400 gram per persoon. Het groene gedeelte van prei is scherper van smaak. Je kan het gebruiken als smaakmaker in een bouillon, bakken tot preichips of er een prei-olie mee maken. Wil je niets van de groente verloren laten gaan? Ook de wortels van prei zijn eetbaar. Je kan ze bakken in hete olie, tot ze krokant worden. Voeg ze toe aan een soep of een slaatje voor een knapperige toets.

Bewaren

Verse prei blijft in de groentebak van de koelkast ongeveer twee weken goed. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kan je prei tot twee maanden bewaren. Prei kan je ook invriezen nadat je de groente kort geblancheerd hebt. Diepgevroren prei kun je minimaal 12 maanden bewaren.

TIP: Prei kan je beter niet bij melkproducten bewaren. Zuivel neemt namelijk de geur van prei over.

Op zoek naar meer recepten met prei?

Wij zetten je alvast graag op weg met meer inspiratie en heerlijke recepten.

Laat je inspireren met meer heerlijke recepten met prei