Salade van eikenblad met rode biet, peer, walnoten en geitenkaas

Groente van de maand juli: sla

Product in de kijker

|

13 June 2023

Sla is een eenjarige bladgroente met een lange geschiedenis. De groente werd in het Oude Egypte gecultiveerd vanwege zijn olierijke zaden. Deze eerste versie van sla werd gemakkelijk 75 cm hoog en leek daardoor op een grote variant van Romeinse sla. De Egyptenaren introduceerden deze sla bij de Grieken die hem op hun beurt deelden met de Romeinen.

Doorheen deze geschiedenis kende sla ook veel vormen, groottes en smaken. Vandaar ook het uitgebreid aanbod slasoorten dat we vandaag in de winkel terugvinden. De meeste slasoorten zijn groen, maar sommigen zijn ook rood of paars. Ook op vlak van smaak kunnen ze sterk verschillen.

De bekendste en meest geconsumeerde sla is de botersla of kropsla. Deze wordt meestal rauw geserveerd en is ook geschikt voor slasoep. Een sla met een meer uitgesproken smaak is de eikenbladsla. Deze heeft zijn naam te danken aan de vorm van zijn bladeren die lijken op eikenbladeren. Dankzij zijn lichte notensmaak is deze sla perfect combineerbaar met appelen of geitenkaas. Ook de Italiaanse Lollo Bionda en zijn rode broertje Lollo Rossa doen het goed in de winkel. Deze gekartelde sla is qua smaak gelijkaardig aan de kropsla.

Om meer textuur aan een gerecht te geven is ijsbergsla ideaal. Deze knapperige sla ligt vaak tussen een burger of geeft een krokante toets aan een salade. Ook Romeinse sla is steviger dan de gemiddelde sla. Je kan hem zelfs op de grill leggen. Qua smaak is hij iets bitterder.

Enkele andere variƫteiten in de bladgroenten zijn rucola, veldsla, tuinkers en waterkers. Al deze soorten hebben een vrij uitgesproken smaak en worden vaak toegevoegd om het gerecht een extra dimensie te geven.

Bereiden

Na een goede was- en zwierbeurt serveren we sla meestal rauw, hoewel je hem ook kan koken of stoven. Slasoep is hier een goed voorbeeld van. Je kan verschillende slasoorten combineren voor een mooi kleurenpalet of een bom aan smaak. Afwerken kan met een saus naar keuze gaande van een klassieke mayonaise tot vinaigrette of een dressing.

Bewaren

Omdat sla grotendeels uit water bestaat is sla kwetsbaar en verlept hij snel. Hoe verser de sla, hoe beter. In de koelkast kan je hem ongeveer een week bewaren.