Soepje van aardbei en framboos met meringue
Soep als dessert? Dat kan met deze fruitige biosoep. Zoete aardbeien en frambozen zijn de basis van dit verfrissende gerecht.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 g aardbeien
- 500 g frambozen
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 citroen (sap)
- 2 takjes munt
- 1 el pistachenoten (gehakt)
- 1 stuk witte chocolade
Voor de meringue
- 2 eiwitten
- 100 g fijne suiker
- 1/2 tl frambozenazijn
- 1 tl maïzena
- 1 el water
- 1 tl vanille-extract
- 2 druppels roze voedingskleurstof
Bereiding
Maak eerst de meringues.
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Klop de eiwitten stijf tot pieken, voeg in drie delen de suiker toe, wacht telkens tot de suiker volledig is opgenomen.
Klop nog 5 minuten aan hoge snelheid. - Los de maïzena op in water en azijn en voeg 1 druppeltje rode voedingskleurstof toe.
- Voeg toe aan de meringue. Doe alles in een spuitzak met kartelmondje.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit er kleine toefjes op, varieer gerust in verschillende groottes.
- Verlaag de oventemperatuur tot 110°C en bak de meringues 30 minuten. Zet de oventemperatuur uit en laat nog 1/2 uur in de oven staan.
Haal ze daarna van het bakpapier.
Maak het soepje.
- Snijd 3/4 van de aardbeien in stukken, verwijder ook het kroontje. Doe ze samen met 3/4 van de frambozen in een grote maatbeker en mix tot een gladde soep met een staafmixer.
- Voeg de zakjes vanillesuiker en citroensap toe, roer om en zet koel weg tot aan het gebruik.
Afwerking.
- Verdeel de soep over kommetjes, werk af met de rest van het vers fruit, de meringues, gehakte pitachenoten en de munt. Rasp er tonslotte de witte chocolade over en serveer onmiddellijk.