Banner Week van de korte keten

‘Proef het verhaal’ tijdens de Week van de korte keten

Dossier

|

11 April 2022

Om de korte keten beter bekend te maken bij het grote publiek organiseren VLAM, de Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid en Steunpunt Korte Keten opnieuw van 14 tot 22 mei 2022 de Week van de Korte Keten, dit jaar in het thema ‘Proef het verhaal’.

Banner Week van de korte keten

Wat is korte keten?

In de korte keten is er sprake van weinig tussenschakels. De boer verkoopt rechtstreeks aan de eindconsument. Interessant voor beiden, want de producent weet wie zijn klant is en ontvangt een eerlijke prijs voor zijn product. De consument weet waar zijn product vandaan komt en koopt steeds verse seizoensproducten. Denk hierbij aan verkooppunten zoals hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, afhaalpunten, voedselteams, buurderijen en groenteabonnementen.

Korte keten in uw zaak

Uit recent onderzoek van VLAM blijkt dat consumenten positief staan tegenover korte keten. Ze vinden het bovendien een meerwaarde wanneer ook de horeca werkt met producten recht van bij de boer. Het geeft volgens hen een meerwaarde aan het gerecht. Daarbovenop geeft het uw klant een goed gevoel: er wordt gewerkt met verse en seizoensgebonden producten, men weet wat men eet, de lokale economie wordt ondersteund, de boer kreeg een eerlijke prijs voor zijn producten én het is een milieuvriendelijke keuze.

Hier schuilt voor u een opportuniteit, want op vandaag geven consumenten aan dat het momenteel vaak niet duidelijk is of hetgeen ze eten via korte keten gekocht is. Communiceer daarom zeker naar uw klanten dat u met producten recht van bij de boer werkt: op de menukaart, door mondelinge toelichting door uw zaalpersoneel of online. Tip: vertel ook het verhaal van de producten en zet de producent in de kijker.

Doe mee!

Brengt u als horeca-uitbater graag mee de korte keten onder de aandacht tijdens de Week van de Korte Keten? Organiseer dan tussen 14 en 22 mei een leuke activiteit in uw zoals een kookworkshop, een menu met producten uit de korte keten…

Registreer uw activiteit vooraf op www.UITdatabank.be met het label ‘Lekker lokaal” of de tekst ‘Week van de Korte Keten’. Zo komen uw activiteiten op de website www.weekvandekorteketen.be terecht, hét platform voor de Week van de Korte Keten.