trofee viskok 2022

REGLEMENT VISKOK VAN HET JAAR 2022

Wie kan deelnemen?

Elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak, kan inschrijven. Deelname van bedrijfsrestaurants is uitgesloten. Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. We zoeken immers het lekkerste gerecht met ROG gecombineerd met traditionele streekproducten op de kaart van onze restaurants.

Hoe schrijf je in?

Stel het recept op een neutraal wit blad op: 1° titel van het recept, 2° ingrediënten voor vier personen rog minimum 150 g per persoon gecombineerd met minstens één traditioneel streekproduct te kiezen uit onderstaande lijst, 3° bereidingswijze, 4° presentatie met foto, 5° bereidingstijd (max. 1u45).

Combineer ROG met minstens één van de onderstaande streekproducten:

  • Grondwitloof
  • Vlaams roodbruin bier (Duchesse de Bourgogne, Rodenbach, Vanderghinste roodbruin, Ichtegem grand cru, Oost Vlaamse jenever of Hasseltse jenever)
  • Vlaamse gedroogde hesp (Ganda, Grega, Sint Eloy)
  • Geitenkaas (Le Larry, Eikenhof, Polle)

Je naam, de naam van je restaurant met adres en telefoonnummer en de titel van je gerecht voeg je op een afzonderlijk blad toe. Vervolgens mail je alles naar viskok@vlam.be (bij voorkeur). Je mag deze gegevens ook opsturen naar: VLAM - Vispromotie – Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel.

De inschrijvingen worden afgesloten op 11 oktober 2021 om 12 uur (verlengd tot 15 oktober 2021).

Vergeet niet om het ingezonden gerecht op je menukaart te plaatsen en ons hiervan een kopie te bezorgen.

Hoe verloopt de wedstrijd en jurering?

Vertegenwoordigers van onze gerenommeerde restaurateursverenigingen zullen de ingezonden creaties anoniem beoordelen en vijf finalisten selecteren. Gerechten waarin rog als hoofdingrediënt het best tot zijn recht komt is een belangrijk aandachtspunt voor de leesjury, evenals het gebruik van één aangeduid traditioneel streekproduct en andere inlandse producten. Alle kandidaten worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de beoordeling van de leesjury.

De finalisten bereiden hun gerecht op Horeca Expo Gent op maandag 22 november. De finalisten kunnen een keukenhulp meebrengen, enkel voor hulp bij de dressage van de degustatieborden en uitvoering van eenvoudige taken die geen invloed hebben op het gerecht. VLAM stelt ter plaatse rog ter beschikking. Alle andere ingrediënten dienen door de finalist meegebracht te worden. Opgelet: het schoonmaken en voorbereiden van de rog (met vel op de graat) maken deel uit van de wedstrijd.

Proclamatie en de prijzen

Op 22 november 2021 worden de winnaar en de vier laureaten bekendgemaakt tijdens een feestelijke receptie. De winnaar ontvangt: De ‘viskok van het jaar’ trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2022’, een cheque van € 750, een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Hof van Cleve*** in Kruishoutem. We verloten vijf bonnen ter waarde van €200 om te komen eten in jouw restaurant.

De laureaten ontvangen: het diploma ‘Laureaat - Viskok van het Jaar 2022’, en een dinerkaart voor twee personen bij Filip Claeys, restaurant De Jonkman** in Brugge.

Door hun inzending verklaren de deelnemers zich akkoord met het reglement en geven zij toestemming hun ingezonden recept, gratis en vrij van alle rechten, beschikbaar te stellen voor promotiedoeleinden.

Meer info over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina.