Vissersboot ©Jo Clauwaert

Vissen van het zomerseizoen: Zeetong, pladijs en schelvis

Product in de kijker

|

02 August 2023

Zeetong

Deze platvis is familie van de tongen. Samen met de rog en pladijs zorgt deze vissoort voor het grootste deel van de aanvoer naar onze vismijnen. In de winkel moet de tong minstens 24 cm lang zijn, ga dus zeker niet voor korter! Op je bord kan er alle kanten mee op. Met de klassieke zeetong meunière kan je nooit iets verkeerd doen. Liever wat minder werk? Bereid de zeetong in je oven en laat die al het werk doen. Liever toch een uitdaging? Pocheer de zeetong in een zelf getrokken visfumet.

Wist je dat een tong 2kg zwaar en 20 jaar oud kan worden?

zeetong-lvbo.

Aan de slag met de Noordzeetong?

De beste recepten staan hier
pladijs

Pladijs

Een andere platvis die op z'n best is in de zomer is de pladijs of schol. De aanvoer is dan het grootst en het visvlees het meest smaakvol en stevig. De pladijs kan je bakken, stomen, pocheren, in de oven bereiden of op de barbecue. Heerlijk aan de pladijs is dat je hem krokant op z'n vel kan bakken. Hij heeft een romige smaak waardoor je ook moeilijke eters kan overtuigen om zich aan dit stukje vis te wagen.

Schelvis

De schelvis is een neefje van de kabeljauwen. Volwassen schelvissen zijn gemiddeld 40-50 cm lang, maar je hebt ook uitschieters tot 80 cm. In de winkel vind je exemplaren van minstens 30 cm en vaak in de vorm van filets, omdat de schelvis nogal grote schubben heeft. 

De schelvis heeft vooral naam en faam gemaakt in het Verenigd Koninkrijk waar hij de hoofdrol speelt in de populaire 'Fish & Chips'. Ook gerookte schelvis, zogenaamde haddock, is er zeer geliefd. Een groot voordeel van schelvis is dat het een perfect alternatief is voor alle kabeljauwbereidingen.

Schelvis