Groenten van het winterseizoen: Prei, Sluitkolen en Witloof
Product in de kijker
|12 November 2025
Als horecaprofessional weet je dat werken met seizoensproducten het verschil maakt — in smaak, kwaliteit én beleving op het bord. Daarom zetten we elk seizoen een aantal groenten van het moment in de kijker. Ze zijn niet alleen op hun best qua smaak en versheid, maar ook lokaal geteeld en dus duurzaam. Door seizoensgroenten te gebruiken, speel je in op wat de natuur op dat moment te bieden heeft. Zo breng je het pure ritme van de seizoenen rechtstreeks naar je gasten.
Prei
Prei is een betrouwbare speler op de winterkaart. Het is een duurzaam en lokaal beschikbare groenten tijdens de koude wintermaanden.
Het is een droomgroente voor de horecaprofessional: veelzijdig in bereiding, voedzaam en licht en een excellente culinaire partner die zich moeiteloos laat combineren met bijvoorbeeld vis, gevogelte, kaas, enzovoort.
Prei heeft een zachte, verfijnde smaak met een lichte zoetheid die dieper wordt naarmate de groente wordt gegaard. De wintervariëteit is steviger van structuur en intenser van smaak dan de zomerse tegenhanger. De groente past in zowel traditionele Vlaamse gerechten als in moderne keukens.
Prei betekent pure wintertroost voor je gasten aan tafel.
Sluitkolen
Sluitkolen zijn in de winter een onmiskenbare kracht in de keuken. Onder de verzamelnaam kennen we witte kool, rode kool, spitskool, groene kool of savooikool. Elke soort heeft zijn eigen karakter en biedt volop mogelijkheden om menu’s te verrijken met smaak, textuur en kleur.
Het is een die culinair veelzijdige groente die zich goed laat bewaren.
Laat je inspireren met deze koolsoorten:
Witloof
Nog zo’n échte groente van bij ons. Het is een echte winterklassieker. Witloof heeft zoveel in z’n mars. Met zijn subtiele bittere smaak en knapperige structuur biedt de veelzijdige groente talloze mogelijkheden voor een creatief en verfijnd gerecht. De groente leent zich uitstekend voor hedendaagse culinaire hoogstandjes. De mogelijkheden zijn eindeloos, zowel in de Vlaamse keuken als in de wereldkeuken. Witloof verdient niet minder dan een sterrenplaats op je menu.