Karel Van Oyen

Battle van Jong Keukengeweld: Karel van Oyen van restaurant Vinto in Kruishoutem

Interview

|

16 October 2018

"We selecteren kwalitatieve producten die voor zichzelf spreken."

"Puur en (h)eerlijk." Zo omschrijft Karel zijn filosofie in de keuken van Vinto. "We kiezen zeer bewust voor kwalitatieve producten als basis van onze gerechten. Die producten spreken dan zodanig voor zichzelf, dat we zo minimaal mogelijk bewerken", benadrukt Karel. 

"Ik ben grote fan van aardappelen. Dat is echt een tof product waarmee je veel kanten uit kan. Ook asperges van bij ons zie je hier in het seizoen vaak in onze keuken. Wat vlees betreft, verwerk ik verschillende rassen en kijk ik wat de lokale productie biedt. Ik vind het daarbij vooral belangrijk dat het vlees goed behandeld is."

Jong Keukengeweld logo

Karel trekt zelf vaak naar het buitenland en laat zich dan graag inspireren. "Je moet vooral open staan voor wat er rondom je gebeurt. Het gaat daarbij zeker niet over de high-level keuken. Soms zie je immers de leukste ideeën in de kleinste restaurantjes. Belangrijk is dat je niet enkel focust op je eigen keuken maar verder kijkt, zonder daarbij andere chefs te kopiëren. Vaak gaat het bijvoorbeeld om een inspirerende kruidenmengeling die je kan verwerken in je eigen gerechten."

 Hij weet ook creatief om te springen met de seizoenen, wat zich vertaalt in heerlijke combinaties met rundvlees. "In mei combineerde ik een steak-tartaar met kersen en rode biet. Voor zo’n zomerse combinatie met frisse ingrediënten kies je best een mager stuk rundvlees. Als het kouder wordt, vragen de bereidingen naar zwaarder rundvlees, die goed dooraderd of gerijpt zijn."

>>Lees ook de interviews van de andere twee kandidaten: Kim Devisschere van restaurant Roots in Gent en Anthony Snoeck van restaurant Volta. in Gent.

Karel Van Oyen

Karel van Oyen van restaurant Vinto, Kruishoutem