Gebakken witloof met een espuma van kastanje en crumble

Gebakken witloof met een espuma van kastanje en crumble

Ingrediënten voor 4 personen

Witloof op lage temperatuur 

  • 4 stronkjes mini-witloof 

  • 4 el raapzaadolie 

  • takje rozemarijn 

  • peper en zout 

Espuma van kastanje 

  • 125 g gepelde kastanje 

  • 550 ml melk 

  • peper en zout  

Crumble met kastanje & koffie 

  • 100 g bloem 

  • 50 g kastanjemeel 

  • 25 g cacaopoeder 

  • 35 g fijngemalen koffie 

  • 115 g boter 

  • 2 el honing 

  • zout 

Gebakken witloof met rijstmiso 

  • 4 stronken witloof 

  • 4 el olijfolie 

  • sap van 2 sinaasappels 

  • 1 el rijstmiso 

  • 50 ml water 

  • 2 tl arrowroot of 1 el maïszetmeel 

Voor de afwerking 

  • Enkele eetbare bloempjes 

  • Handvol klaverblad 

Gebakken witloof met een espuma van kastanje en crumble

Bereidingswijze

Witloof op lage temperatuur 

Maak de witloofstronken schoon. Plaats in een vacuümzakje, overgiet met de olie, voeg de rozemarijn toe en kruidt met peper en zout. Trek de zakjes vacuüm en gaar in een warmwaterbad van 80° gedurende 20 minuten. 

Espuma van kastanje 

Hak de kastanjes en rooster 8 minuten in een oven op 175°. 

Blend de kastanjes met de melk en kruid af met peper en zout. Passeer alles door een fijne zeef en plaats in een espumafles en plaats deze lauwwarm weg (warmwaterbad 50°C). 

Crumble met kastanje & koffie 

Smelt de boter samen met de koffie en laat 5 minuutjes trekken. 

Meng met de bloem, kastanjemeel, cacaopoeder, honing en zout. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast.  

Verkruimel en bak af in de oven op 150°C gedurende 18 minuten. 

Gebakken witloof met rijstmiso 

Snijd het witloof in julienne en bak goudbruin. Blus het witloof na enkele minuten met het sinaasappelsap. 

Meng ondertussen de miso met het water en de arrowroot (pijlwortelmeel) & voeg aan de bereiding toe. Laat even inkoken en indikken. 

Afwerking 

Haal het witloof uit het vacuümzakje en kleur aan in olijfolie. Kruid af met peper en zout. 

Schik de witloofjulienne onderaan een diep bord en vul rondom rijkelijk aan met de espuma. Plaats hierop verticaal het gebakken witloofstronkje. Net alsof het uit de grond komt. Werk af met de crumble, bloemetjes en klaverblad. 

 

Plantaardige gastronomie - Pieter-Jan Lint 
https://www.pieterjanlint.com/  

Tijdsduur 1 uur