Gegrild witloof op de BBQ

Gegrild witloof op de BBQ met geitenkaas en crumble van ontbijtspek

Ingrediënten

Voor de marinade 

  • 50 ml walnootolie 

  • 100 ml ketjap manis 

  • 100 ml balsamicoazijn 

Voor de bereiding: 

  • 4 stronken witloof 

  • 120 g Brie van geitenkaas (bv Frapa Geitenkazen) 

  • 2 el fijngehakte peterselie 

  • 1 citroen 

  • 4 sneden ontbijtspek 

  • sesamzaad 

Gegrild witloof op de BBQ met geitenkaas

Bereiding

Snijd het witloof in de lengte door.  
Meng de walnootolie, ketjap manis en balsamicoazijn. Leg de witloofhelften in deze marinade gedurende 30 minuten. 

Stook ondertussen jouw BBQ toestel (met een deksel) op tot 180°C. 
Zorg dat je een directe en indirecte zone hebt op je toestel. 

Neem het witloof uit de marinade, laat uitlekken en plaats op de rooster boven de kolen (directe zone) voor gedurende 2 tot 3 minuten. 
Draai om en strooi het sesamzaad over het witloof. 

Zodra het witloof mooi gegrild is, verplaats je ze naar de indirecte zone. Laat ze verder garen gedurende 20 minuten.  

Bak ondertussen de sneden ontbijtspek krokant in een skillet/pan op de BBQ op hoge temperatuur.   
Laat afkoelen en verkruimel fijn tot een crumble.  

Afwerking: 

Verwijder indien nodig de zwarte blaadjes van het witloof en dresseer 2 halve stronken op het bord.  

Snijd de geitenkaas in sneetjes en verdeel over het witloof. Door de warmte zal de kaas wat zacht worden. 

Strooi de crumble over de geitenkaas en werk af met fijngehakte peterselie en citroenzeste naar wens.   

Tip: 

Je kan de geitenkaas ook eerst nog een paar uur koud roken met een neutrale rookmot van appel, kers of eik. Zo krijgt het gerecht een gerookte toets.  

Vegetarische variant: 

  • Laat de crumble van ontbijtspek uit dit gerecht. Je kan deze vervangen door fijngehakte hazelnoten of krokante uitjes. 

BBQ Academy – Davy De Sutter en Patrick van Impe
https://bbqacademy.be/

Tijdsduur 1 uur 15 min.