Gevulde aubergine met knolselder, peer en walnoten en schartong

Reglement Viskok van het Jaar 2024

Wie kan deelnemen?

Elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak, kan inschrijven. Deelname van bedrijfsrestaurants is uitgesloten. Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. We zoeken immers het lekkerste gerecht met SCHARTONG gecombineerd met traditionele streekproducten op de kaart van onze restaurants.

Hoe schrijf je in?

Stel het recept op een neutraal wit blad op: 1° titel van het recept, 2° ingrediënten voor vier personen schartong minimum 150 g per persoon gecombineerd met minstens één traditioneel streekproduct te kiezen uit deze lijst, 3° bereidingswijze, 4° presentatie met foto, 5° bereidingstijd (max. 1u45).

Je naam, de naam van je restaurant met adres en telefoonnummer en de titel van je gerecht voeg je op een afzonderlijk blad toe. Vervolgens mail je alles naar viskok@vlam.be (bij voorkeur). Je mag deze gegevens ook opsturen naar: VLAM - Vispromotie – Koning Albert II-laan 15 bus 441, 1210 Brussel.

De inschrijvingen worden afgesloten op 15 oktober 2023 om 12 uur. Vergeet niet om het ingezonden gerecht op je menukaart te plaatsen en ons hiervan een kopie te bezorgen.

Hoe verloopt de wedstrijd en jurering?

Vertegenwoordigers van onze gerenommeerde restaurateursverenigingen zullen de ingezonden creaties anoniem beoordelen en vijf finalisten selecteren. Gerechten waarin schartong als hoofdingrediënt het best tot zijn recht komt is een belangrijk aandachtspunt voor de leesjury, evenals het gebruik van één aangeduid traditioneel streekproduct en andere inlandse producten. De focus in het gerecht moet liggen op de schartong, andere ingrediënten zoals vlees en groenten dienen hoofdzakelijk als garnituur. Alle kandidaten worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de beoordeling van de leesjury. Het gebruik van meerdere streekproducten levert geen extra punten op.

De finalisten bereiden hun gerecht op Horeca Expo Gent op maandag 20 november. De finalisten kunnen een keukenhulp meebrengen, enkel voor hulp bij de dressage van de degustatieborden en uitvoering van eenvoudige taken die geen invloed hebben op het gerecht. VLAM stelt schartong ter plaatse ter beschikking. Alle andere ingrediënten dienen door de finalist meegebracht te worden. Opgelet: het schoonmaken en voorbereiden/fileren van de schartong maken deel uit van de wedstrijd. Het gebruik van de afvalresten is een pluspunt.

Proclamatie en de prijzen

Op 20 november 2023 worden de winnaar en de vier laureaten bekendgemaakt tijdens een feestelijke receptie.

Aanvullend op het reglement dienen de finalisten de volgende regels te respecteren:

  • Kledingvoorschriften: Het dragen van een koksjas is verplicht tijdens de gehele wedstrijd. De koksjas dient als beschermende kleding en draagt bij aan zowel het hygiënische aspect als de veiligheid van de deelnemers.
  • Verbod op vooraf bereide producten: Het is niet toegelaten om vooraf bereide producten mee te brengen naar de wedstrijd. Alleen rauwe, onbewerkte producten/ingrediënten zijn toegestaan. Dit zal vooraf aan de wedstrijd gecontroleerd worden.
  • Tijdslimiet: Elke deelnemer heeft een vastgestelde tijdslimiet om hun gerechten te bereiden. Zodra de tijd om is, moet de deelnemer onmiddellijk stoppen met koken en het gerecht presenteren zoals het op dat moment is.

Door hun inzending verklaren de deelnemers zich akkoord met het reglement en geven zij toestemming hun ingezonden recept, gratis en vrij van alle rechten, beschikbaar te stellen voor promotiedoeleinden.

Veel succes!