Ongepelde garnalen

Grijze garnaal is de vis van het jaar 2022

Nieuws

|

01 September 2022

Op maandag 29 augustus 2022 werd grijze garnaal als vis van het jaar bekendgemaakt door Minister Crevits onder heel wat persaandacht. Die aandacht wordt bovendien versterkt door onder andere ons Lekker van bij ons/Bien de chez nous platform en social mediakanalen, inlassingen in magazines als Culinaire Ambiance en acties op de winkelvloer. Bovendien is de Vis van het jaar een gekend begrip, waar ook horecaprofessionals en andere partners graag op inspelen. 

Grijze Garnaal

De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot, die vandaag 65 actieve vissersvaartuigen telt. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van visserijsteden zoals Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge.

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “De grijze garnaal is een absolute lekkernij en is culinair een topper in onze keuken en in onze horecazaken. De garnaal is een van de paradepaardjes die onze vissers op de markt brengen. Met mijn naam kan ik niet anders dan heel blij te zijn met deze keuze. VLAM staat klaar met verschillende acties om de grijze garnaal dubbel en dik onder de aandacht te brengen. Ik zet daar als bevoegd en ‘titeldragend’ minister graag mijn schouders mee onder.”

Grijze garnaal, een lekkernij

Garnalen worden direct op het schip gekookt in een grote ketel zeewater met extra zout. Elk schip heeft zijn eigen recept. Van dat recept hangen de roodbruine kleur, de pittige smaak en de knapperigheid af.

De Belgische ongepelde noordzeegarnaal blinkt niet en kleeft niet. Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 g garnalen over. Van de pellen maak je fantastische bisques en sauzen.

Lees hier hoe je garnalen pelt en verwerkt in gerechten.

 

Ongepelde garnalen