Asperges

Groente van de maand april: asperge

Product in de kijker

|

17 Maart 2022

De asperges doen hun intrede en dat betekent lente. Van april tot juni is het volop genieten van deze heerlijke groente. Ze zijn rijk aan voedingsvezels en vitamine C. Ideaal om de winter uit onze lijven te jagen en ons klaar te stomen voor het volgende seizoen. Het is een veelzijdige groente die elk gerecht tot een hoger niveau tilt, zelfs de harde uiteinden en de taaie schil kunnen we nog gebruiken om er een heerlijke bouillon van te maken. Ook het kookvocht van eerder gekookte asperges is de moeite waard om te bewaren voor een latere bereiding zoals bijvoorbeeld soep. De groene variant heeft een dunnere schil en hoef je niet te schillen. 

Weetjes over asperges: 

  • De reden waarom je een asperge best kraakvers bereid, is dat de asperge ‘verder leeft’ na de oogst. De kop blijft het vocht in de stengel opzuigen, zodat de rest van de stengel houtachtiger wordt.
  • Er bestaat naast de witte en groene asperge ook een paarse variant. De witte asperge groeit ondergronds, de groene en paarse bovengronds.
  • Asperge behoort tot de afrodisiaca. Bij de vorm kan je al iets voorstellen, maar ook het foliumzuur verhoogt de histamine productie.

 Recepten met asperge: