Broccoli op een houte plank

Groente van de maand oktober: broccoli

Product in de kijker

|

17 October 2022

Seizoensgroenten worden vers geoogst en zitten boordenvol smaak. In oktober smul je van heerlijke broccoli van Belgische bodem. Broccoli behoort tot de kruisbloemenfamilie, net als bloemkool en spruitjes. Een verse broccoli heeft donker- of lichtgroene roosjes. De stengel moet bij aankoop stevig aanvoelen. Zodra de roosjes geel worden, wordt de smaak bitter. 

Hoe bereiden

Deze veelzijdige groente kun je rauw eten, koken, roerbakken, stomen en zelfs frituren. Ook de stam van broccoli is eetbaar. Je kan de stam schillen en in blokjes snijden. Maak ze niet te groot, zodat ze samen gaar zijn met de roosjes.

De kooktijd van broccoli bedraagt 4 tot 5 minuten. Giet de broccoli af en spoel even na met koud water. Op die manier vermijd je dat de broccoli slap wordt.

Bewaren

Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je ook blancheren en in de diepvries bewaren. Dompel de groente een tweetal minuten onder in kokend water. In de diepvriezer blijft broccoli tot 12 maanden houdbaar.

Broccolini, de neef van broccoli

Mag het eens wat origineler zijn? Ga aan de slag met broccolini, een kruising van broccoli en een Chinese koolsoort. Het is een lekkere groente die in Vlaanderen geteeld wordt maar oorspronkelijk uit Japan komt. De smaak is mild en zit ergens tussen broccoli en groene asperges in. Van februari tot november ben je zeker van topkwaliteit. 

Heerlijke gerechten met broccoli

Hier vind je lekkere recepten met broccoli