Koolrabi

Groenten van de maand juli: paksoi, koolrabi en Chinese kool

Product in de kijker

|

14 June 2022

Iedere maand inspireert VLAM jou met heerlijke seizoensgroenten van bij ons.

Paksoi

Deze Aziatische koolsoort die niet zo gekend is bij het grote publiek, is te herkennen aan zijn knapperige, witte brede bladstengels. Het blad kan variëren van dof grijsgroen tot glanzend diepgroen, afhankelijk van de soort. Paksoi heeft een zachte en zoetige smaak. De groente heeft een korte bereidingstijd en vertoeft graag in het gezelschap van andere groenten. Je kan paksoi rauw serveren, roerbakken of stoven.

Paksoi
Koolrabi

Koolrabi

Men beschouwt koolrabi vaak als knolgewas, toch is het een koolsoort. De groente heeft een pittige smaak. Gekookt lijkt het een beetje op bloemkool, rauw kan je het eerder vergelijken met selder. De knol is beschikbaar in verschillende kleuren: wit, lichtgroen of paars. De lichtgroene versie wordt het meest verkocht. Je kan met de groente veelzijdig aan de slag: rauw, gekookt, gesmoord of gefrituurd.

Chinese kool

Deze bladgroente met frisgroene kleur en zoetere smaak is een echte alleskunner: rauw, gekookt, gestoofd, geroerbakt, gesmoord. Je kan er zelfs pakketjes van maken, waarbij je de bladeren vult met andere lekkernijen. De middelste bladeren zijn malser dan de buitenste bladeren.

Chinese kool
Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki

Wijting met Chinese kool, krokant spek en tzatziki van appel

Voor 4 personen.

Ingrediënten

 

  • 700 g aardappelen
  • boter
  • 140 g spek
  • 1 Chinese kool
  • 1 rode ui
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt
  • 1,50 el olijfolie
  • ciderazijn
  • peper
  • zout
  • 4 wijtingen

Voor de appeltzatziki

  • 150 g boter
  • 4 takjes dragon
  • 1 friszure appel (Greenstar, Kanzi)
  • 2 el zilveruitjes
  • 1/2 citroen (zeste)
  • 2 tl ciderazijn
  • peper
  • zout

 

Bereiding

Voor de appeltzatziki:

Snij de blaadjes van de dragon fijn. Roer de yoghurt los met de dragon.

Schil de appel in fijne blokjes. Hak de zilveruitjes fijn. Meng beiden door de yoghurt. Werk de saus af met citroenzeste, ciderazijn, peper en zout. Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en plet ze grof met een vork.

Bak het spek goudbruin met een klontje boter in een sauteerpan.

Snijd de Chinese kool in reepjes. Snijd de rode ui in 8 partjes en halveer elk partje in de breedte, zodat je hapklare stukjes krijgt.

Bak de kool en ui mee met het spek tot geslonken en gaar. De groenten mogen hier en daar wat bruine randjes krijgen, dat zorgt voor extra smaak. Voeg de aardappels toe.

Neem van het vuur, roer er peterselie, olijfolie en ciderazijn door en kruid bij met peper en zout.

Voor de wijting:

Dep de wijtingfilets droog en kruid ze met peper en zout. Bak ze in een klontje boter op middelhoog vuur goudbruin. Laat de filets lang genoeg bakken voor je ze omdraait: als ze nog aan de pan plakken, zijn ze nog niet klaar om te draaien. Keer om en bak nog een 2-tal minuten tot ze gaar zijn.

Verdeel de aardappelsalade over 4 borden. Leg er de wijtingfilets op en werk af met een schepje yoghurtsaus.

Serveer de wijtingfilets met Chinese kool en appeltzatziki.