Salade van bloemkool en komkommer

Lentegroenten: veldsla, asperges en bloemkool

Nieuws

|

12 Februari 2024

Terwijl de natuur ontwaakt uit haar winterslaap, komen er nieuwe groenten tot bloei, boordevol smaak en voedingsstoffen. In dit artikel duiken we in de culinaire schatten van het lenteseizoen en ontdekken we waarom het de moeite waard is om te koken met de verse oogst van het seizoen, want koken met groenten van het seizoen biedt tal van voordelen, zowel op het gebied van smaak als duurzaamheid.

Seizoensgroenten zijn op hun hoogtepunt qua smaak en textuur, omdat ze op het juiste moment zijn geoogst en vers op de markt komen. Hierdoor kunnen gerechten zich onderscheiden door hun verse kwaliteit.

Al met al biedt het koken met groenten van het seizoen niet alleen een culinair avontuur, maar ook een manier om gezondere keuzes te maken en bij te dragen aan een meer duurzame voedselproductie.

Veldsla

Veldsla is ook wel bekend als korensla, lamsoren of ezelsoren en is verwant met de kamperfoeliefamilie. De groente is op zijn top van oktober tot maart. Het is een heerlijke bladgroente met een zachte notensmaak.

Een bundeltje vol smaak

De ovale blaadjes groeien in een bundeltje die bij elkaar worden gehouden door een worteltje. Het wordt aangeraden om de worteltjes te verwijderen voor gebruik.

Veldsla is perfect te combineren met vis, vlees, gevogelte, ei, pasta, aardappelen, fruit of noten. Ook met andere groenten vormt veldsla een perfecte partner. Om er slechts enkele te noemen: witloof en komkommer.

Je kan de blaadjes rauw serveren, maar ook bereid zijn ze lekker. Bijvoorbeeld in een stamppot, gestoofd of in soep. En heb je al veldslapuree geprobeerd?

Tagliatta van zesrib met veldsla en tomaat

Tagliatta van zesrib met veldsla en tomaat

Asperge

Asperges

Het voorjaar brengt niet alleen warmer weer, maar ook een van de meest gewaardeerde groenten van het seizoen: asperges. Met hun unieke smaak, sappige textuur en indrukwekkende voedingsprofiel worden asperges al eeuwenlang gewaardeerd in de keuken.

Een lentelekkernij

Van april tot juni kunnen we van deze heerlijke groente genieten. Er zijn verschillende soorten asperges, in Vlaanderen gebruiken we vooral deze drie soorten:

  • de witte asperge met een zachte smaak en een delicate textuur,
  • de groene asperge met een krachtige smaak en
  • de paarse asperge die eerder zoet en nootachtig smaakt.

Je kan er werkelijk alle kanten mee uit: koken, grillen, stoven, rauw, roerbakken in de wok, stomen. Je tovert telkens een heerlijk gerecht op tafel met asperges, of het nu soep is, een voorgerecht, salade of hoofdgerecht.

Bloemkool

Bloemkool, met zijn zachte textuur en milde smaak, is een veelzijdige groente die zich uitstekend leent voor diverse culinaire toepassingen in de horeca. Het is een sterke troef in de keuken als bijgerecht, hoofdgerecht of zelfs vegetarisch gerecht.

Een creatieve alleskunner

Bloemkool behoort tot de koolfamilie en gedijt goed in gematigde klimaten. Het is een koude seizoensgroente die meestal wordt geteeld in de herfst en de lente. Naast de witte bloemkool bestaan ook lichtgroene, donkergroene en paarse rassen.

Het is een zeer populaire groente in ons land en biedt ruime mogelijkheden voor creatieve culinaire experimenten. Denk aan bloemkoolrijst als gezond alternatief voor traditionele rijstgerechten of bloemkoolpizza als glutenvrije optie.

Kortom, bloemkool biedt talloze mogelijkheden voor culinaire creativiteit in de horeca. Met aandacht voor innovatieve bereidingswijzen, kunnen chefs de veelzijdigheid van deze groente volledig benutten en gasten verrassen met smaakvolle en verrassende gerechten.

Bloemkool