AEHT 2022 groepsfoto

Producten van bij ons schitterden opnieuw tijdens de AEHT Cornet Trophy 2022

Wedstrijd

|

04 May 2022

Op donderdag 28 en vrijdag 29 april namen 28 leerlingen van verschillende Vlaamse hotel- en toerismescholen deel aan de 10de AEHT Cornet Trophy 2022. Deze nationale culinaire wedstrijd, al aan haar 10de proefstuk toe, werd dit jaar gehost door Hotelschool Hasselt. Leerlingen uit de 2de en 3de graad uit verschillende Vlaamse hotelscholen streden er de voorbije twee dagen om een plaats in de internationale wedstrijd in Italië.
Gouden, zilveren en bronzen medailles werden uitgedeeld in de disciplines keuken, zaal, bakkerij en toerisme.

Tijdens de wedstrijd gingen de leerlingen aan de slag met lokale topproducten zoals varkensspiering, rode poon, hondshaai en Belgische bieren. Tijdens een voorafgaande contactdag konden de deelnemers elkaar al leren kennen en inspiratie opdoen over de producten tijdens twee masterclasses, aangeboden door VLAM en Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach. Erwin Mertens, zaakvoerder van slagerij De Kapblok en eetcafé Foodgarage Hoase, demonstreerde hoe lekker én veelzijdig varkensspiering kan zijn. Ivan Puystiens, North Sea Chef en zaakvoerder van Oh Restaurant, deelde zijn fileerkunsten én culinaire kennis over rode poon en hondshaai. Een overzicht.

Masterclass varkensvlees, met Erwin Mertens (De Kapblok & Foodgarage Hoase)

Varkensspiering, ook gekend als procureur of varkensnek, is een lekker en goedkoper stukje vlees. De spieringkotelet komt uit het nekstuk van het varken en bevat laagjes vet tussen de spierbundels. Dankzij dat vet wordt het vlees bij het bereiden lekker sappig. Spiering koop je doorgaans als bak-, braad- of stoofvlees.

Erwin bereidde tijdens de masterclass verschillende gerechten voor de leerlingen, die tonen hoe veelzijdig varkensspiering is. Denk aan een zuiderse souvlaki of een trendy pulled pork op een broodje met frisse koolsalade en zelfgemaakte jalapeñosaus.

Op www.vleesvanbijons.be ontdek je meer info over lokaal vlees én inspirerende recepten.

Erwins pro tip: "Kies voor lokaal varkensvlees. Smaak en kwaliteit zijn ongeëvenaard, én je onderscheidt je van anderen door te kiezen voor een ambachtelijke bereiding."

Erwin Mertens AEHT Contactdag 2022
Ivan Puystiens AEHT Contactdag 2022

Masterclass vis, met Ivan Puystiens (North Sea Chef & Oh Restaurant)

Ivan startte de masterclass 'vis van bij ons' met het delen van de visie van de North Sea Chefs (NSC) met de leerlingen, de horeca professionals van de toekomst. NSC is een initiatief van Filip Claeys van De Jonkman**. Ze moedigen chefs, hobbykoks en consumenten aan om aan de slag te gaan met onbekendere vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers.

Tijdens de workshop demonstreerde Ivan hoe veelzijdig rode poon en hondshaai zijn. Daarnaast liet hij ook zien hoe je visafval slim kan verwerken in je gerechten: zo bereidde hij met de kop en graten van rode poon, een sjalot, selder en witte wijn een smaakvolle visfumet.

Ook de leerlingen gingen zelf aan de slag met het oefenen van het fileren tijdens de worskhop, want de vaardigheidsproef tijdens de wedstrijd beoordeelde hen op hun fileerkunsten en het verwerken van visresten in hun gerechten.

Op www.visvanbijons.be vind je nog heel wat meer informatie over vis van bij ons. Je ontdekt er ook heel wat lekkere recepten!

Ivans pro tip: "Gebruik altijd verse producten. Verse vis herken je aan de mooie rode kieuwen, blinkende ogen en het slijm. En onderscheid je als chef met je eigen verhaal en met producten uit de streek."

OVER AEHT & de AEHT Cornet Trophy

AEHT staat voor 'Association Européenne des Écoles d'Hôtellerie et de Tourisme'. Deze Europese organisatie voor Hotel- en Toerismescholen biedt elk jaar in een ander Europees land vakwedstrijden aan op het gebied van horeca en toerisme.

De AEHT Cornet Trophy is de Belgische preselectie op deelname aan de Europese AEHT-wedstrijd en -conferentie in Italië (oktober 2022). Viki Geunes (Zilte***) was dit jaar peter van de wedstrijd.

De winnaars van 2022

Categorie keuken

Iris In de Braek (Hotelschool Hasselt) en Nick Van Summeren (Talentenschool Turnhout) kaapten de hoofdprijs weg in de keuken. Ze gingen aan de slag met Belgisch varkensvlees, hondshaai, rode poon, varkensspiering, seizoensgebonden streekproducten en Cornet Oaked of Cornet Smoked.

Nick Van Summeren: “Het voelt goed om hier als winnaar te staan. Ik heb ontzettend veel bijgeleerd van verschillende mensen. Het was ook fijn om Viki Geunes te ontmoeten.”

Iris In de Braek: “De AEHT Cornet Trophy samen kunnen winnen is bijzonder. Je kent elkaar niet, en toch zet je zo’n prestatie neer met iemand met wie je nog nooit hebt samengewerkt. Het is iets om trots op te zijn.”

Categorie restaurant

Ashley De Bie (Talentschool Turnhout) en Pieter-Paul Veraart (VTI Spijker Hoogstraten) wonnen de gouden medaille voor hun prestaties in het restaurant. Ze werden gequoteerd op het samenstellen van een biermocktail met rood of Haspengouws fruit en een sabayon, en het voorstellen van een geslaagde beerpairing bij het driegangenmenu. Daar slaagden ze met verve in.

Het winnend menu

  • Trio van hondshaai: hondshaai in het groen, hondshaai met een tomatencouscous, sushi van Hondshaai en groene asperges
  • Rode poon met een citroenrisotto en bouillabaissesaus
  • Procureur met een jus van Cornet, fondantaardappelen, een crème van erwten en dragon, kortgebakken asperges afgewerkt met lamsoor en zeekraal