Gevulde spaghettipompoen met spinazie, champignons en kaas

Spinazie: voeg extra kracht toe aan je zaak

Product in de kijker

|

10 October 2023

In de keuken is het meestal alle hens aan dek. Chefs en keukenmedewerkers zijn vaak op zoek naar de efficiëntste manier voor hun mise-en-place. Een beetje gemak inbouwen kan daarom soms geen kwaad. Spinazie is een groente die zich hier perfect toe leent. Deze bladgroente is veelzijdig en een waardevolle troef op het vlak van voedselverspilling, foodcost en gezondheid. Hoe haal je het meeste uit spinazie?

Plan vooruit om voedselverspilling tegen te gaan

Een van de grootste uitdagingen in de horeca is voedselverspilling. Dit kan je beperken door goed te inventariseren en te plannen. Doordat spinazie zo veelzijdig is in de keuken kan het je helpen om iets te vervangen of snel te schakelen tussen alternatieven. Spinazie kan je nu eenmaal inzetten in koude bereidingen zoals salades, maar ook in warme gerechten zoals pasta's, omeletten, soepen en bijgerechten. Spinazie is rijk aan voedingsvezels, vitamine A, vitamine C en foliumzuur, en het kan worden gebruikt als een alternatief voor bepaalde ingrediënten. Bijvoorbeeld, in plaats van gewone pasta, kunnen horecaondernemers spinaziepasta aanbieden, die zowel kleurrijker als voedzamer is.

De meerwaarde van de diepvries

Krijg je het toch niet verwerkt? Vries het in voor later gebruik, waardoor het minder snel bederft en je minder moet weggooien. Bovendien kan werken met bevroren spinazie kosten besparen en voedselverspilling tegengaan. Het kan ook een tijdelijke oplossing zijn om jezelf wat meer ruimte te geven of omdat je niet voldoende keukenpersoneel vindt. Door met diepvriesproducten te werken kan je de werkdruk te verlagen.

Altijd in seizoen

Bij ons is spinazie het hele jaar door beschikbaar. Afhankelijk van het seizoen is er wel een verschil in soorten. In de winter vind je vooral kleinbladige spinazie, iets sappiger van smaak en met fijnere blaadjes. In de zomer is grootbladige spinazie beschikbaar. Deze heeft grotere en stuggere bladeren en gaat beter bij warme gerechten.

Een meerwaarde op je bord

Met zijn aantrekkelijke groene kleur en knapperige textuur geeft spinazie je gerechten een extra dimensie. Door spinazie slim te verwerken in je gerechten kan je de foodcost onder controle houden en tegelijkertijd voedzamere menu-opties aanbieden aan je klanten.

Kortom, spinazie is een veelzijdige groente die horecaondernemers tal van voordelen biedt, variërend van voedselverspillingvermindering tot gezonde foodswaps en kostenbeheersing. Door creatief te zijn met spinazie in de keuken, kunnen horecaondernemers niet alleen hun bedrijfsvoering verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Voeg spinazie toe aan uw menu en ontdek hoe deze groene groente uw culinaire aanbod kan transformeren.

Nog op zoek naar inspiratie?

We serveren het op een bordje