Inktvis

Vissen van het lenteseizoen: inktvissen, schelvis, hondshaai

Product in de kijker

|

21 Februari 2022

Gedurende het hele jaar zijn onze Belgische vissers op zee om ons de heerlijkste vissen aan te bieden. De toppers van het lenteseizoen 2022 zijn inktvissen, schelvis en hondshaai.

Inktvis

Inktvissen

Inktvis kan sterk verschillen in grootte en kleur en is het hele jaar door beschikbaar, afhankelijk van de soort. Onze vissers voeren 3 soorten aan: zeekat (beschikbaar van oktober tot maart), pijlinktvis (beschikbaar van september tot april) en octopus (beschikbaar het hele jaar). Het vlees is tamelijk taai en moet worden mals geslagen. Eenvoudiger is door het in te vriezen, hierdoor bereik je hetzelfde resultaat.

Schelvis

Ook wel gekend als sint-pieter of petrusvis. De schelvis is een beenvis, familie van de kabeljauwen die behoort tot de orde van de kabeljauwachtigen. Schelvis is op z’n best van juni tot februari. Ze worden vooral als filets verkocht. Schelvis bevat zeer weinig tot  geen vet en zitten boordevol eiwitten. Het visvlees is zachter dan dat van kabeljauw, en minstens zo smakelijk. Het goede nieuws is dat alle kabeljauwbereidingen ook met schelvis te maken zijn. In het Verenigd Koninkrijk is schelvis de favoriete vis voor de populaire ‘fish and chips’.

Schelvis
Hondshaai

Hondshaai

De hondshaai is een kleine haaiensoort, die vroeger ook werd verkocht als zeepaling. Je herkent hem aan zijn korte, brede snuit en lichtbruine kleur met donkerbruine vlekken. Zijn huid is zo ruw als schuurpapier. De hondshaai is het hele jaar door beschikbaar, met piekmomenten in het voorjaar en in het najaar.

De hondshaai smaakt met zijn stevig vlees uitzonderlijk lekker en kan op verschillende manieren bereid worden. Van ragouts, dikke wintersoepen, gerookt tot zelfs opgelegd in het zuur.