Schelvis met Provençaalse saus en gebakken aardappelen

Vissen van het zomerseizoen: zeetong, heek, schelvis

Nieuws

|

06 June 2024

Zeetong

Deze vis is op zijn best van juni tot december en is één van de toppers in de aanvoer van onze vissers naar de vismijn. Zeetong is populair vanwege het stevige visvlees dat tegelijkertijd zacht en sappig is.

In de Vlaamse keuken is zeetong een klassieker, gebakken in boter. Het visvlees is echter ook geschikt voor een bereiding in de oven, gepocheerd of gestoomd.

gebrande_zeetong_met_asperges

gebrande_zeetong_met_asperges

heek_op_de_barbecue

heek_op_de_barbecue

Heek

Deze mooie meid, zoals deze vis ook wel wordt genoemd, heeft zacht visvlees kan snel uit elkaar vallen, maar wordt steviger tijdens de bereiding. Heek is familie van de kabeljauwen en alle bereidingen voor kabeljauw zijn dan ook geschikt voor heek. Zet hem vanaf juli tot februari op je kaart, want dan is heek op zijn best.

Bakken, in een ovenschotel, stomen, a la plancha, een pittige zarzuela. Heek kan het allemaal aan.

Schelvis

Dit is een beenvis, opnieuw familie van de kabeljauwen. Je vindt schelvis ook onder de naam sint-pieter of petrusvis. Het visvlees is zachter dan dat van kabeljauw en minstens zo smakelijk. Op zijn best van juni tot februari. Deze vis bevat zeer weinig tot geen vet.

Met schelvis kan je aan de slag om hem te serveren als fish and chips, ook gerookt is schelvis zeer lekker. Voor de rest zijn alle kabeljauwbereidingen mogelijk met schelvis.

schelvis_met_gremolata

schelvis_met_gremolata