Heek met kruidenkorst en puree van venkel

Vissen van het zomerseizoen: zeetong, rog en heek

Product in de kijker

|

29 April 2022

Onze Belgische vissers voeren het jaar rond de lekkerste vissen aan. In het zomerseizoen zijn zeetong, rog en heek op zijn best.

Zeetong

Zeetong

Zeetong is één van de toppers in de aanvoer van onze vissers naar de vismijn. Van juni tot december is de vis op z’n best. Het visvlees is stevig, maar toch ook zacht en sappig. De vis wordt bij ons vooral als Noordzeetong verkocht vanwege de herkomst.

Gebakken in boter is een klassieker, maar de vis heeft veel meer in zijn mars. Het visvlees is uiterst geschikt om in de oven te bereiden, te pocheren of te stomen.

Rog

Rog is nog zo een belangrijke vissoort voor onze vissers. Hij behoort samen met zeetong en pladijs tot de top drie in de aanvoer naar onze vismijnen. Er bestaan wel zo’n 460 verschillende soorten, maar voor onze vissers is de stekelrog de belangrijkste. Rog is het hele jaar te verkrijgen, toch is hij op zijn best van juni tot maart. Niet alleen de vleugels zijn een lekkernij, ook de wangen en lever zijn een ware delicatesse. Bakken, pocheren, stomen, in de oven of in papillot, rog kan het allemaal aan.

Rog vis van het jaar 2021
Heek

Heek

Heek, ook wel eens mooie meid genoemd, wordt meestal als hele vis of in moten aangeboden, maar kan ook wel gefileerd worden gekocht. Het smakelijke visvlees is eerder zacht en wordt steviger tijdens de bereiding. Als lid van de familie van de kabeljauwen zijn bereidingen voor kabeljauw dan ook meestal geschikt voor heek. Deze vis is ideaal om te bakken, in een ovenschotel, om te stomen of a la plancha.