Witloof

Groente van de maand februari: witloof

Product in de kijker

|

17 January 2022

Witloof is lekker voor jong én oud! Het is een uniek product en volledig van bij ons. De groente wordt op twee verschillende wijzen geteeld: grondteelt en hydroteelt. De bereidingswijze kan de aparte bittere smaak van de groente accentueren of juist afzwakken. Er bestaat ook een rode witloofsoort onder de naam roodloof. 

Het witte goud van bij ons en de grote variatie aan bereidingsmogelijkheden is echter onvoldoende gekend bij de jongere generatie, want uiteraard kan je met deze groente meer dan de populaire witloof en hamrolletjes in de oven. 

Zo kan je hen onder meer eens laten proeven van een heerlijke witlooftaart, een tajine, witloofkroketjes, een witloofpizza of zelfs een witlooftaco. 

Weetjes over witloof:

  • Chicorei, het koffiesurrogaat, wordt gemaakt van de wortel van de witloofplant. Onze grootmoeders schepten vaak een lepel chicorei bij de koffie als smaakmaker.
  • Het zou een Belgische landbouwer uit Schaarbeek zijn geweest die het witloof in 1830 toevallig ontdekte toen hij zijn chicoreiwortels in de kelder verstopte onder een hoop aarde om zo de belasting te ontduiken die op de chicoreiwortels werd geheven.
  • Roodloof is een kruising tussen witloof en radicchio. Om de kleur van roodloof te bewaren, gebruik je de groente best rauw. De rode kleur verdwijnt namelijk bij het verhitten van de groente.

Recepten met witloof: