Plaatpizza met erwtenspread, waterkers en zeebarbeel

Vissen van de lente

Nieuws

|

13 Februari 2024

Een van de belangrijkste aspecten van duurzaamheid bij de consument is bewust consumeren. Consumenten worden steeds kritischer ten aanzien van de herkomst van producten. Het motiveert een groot aantal mensen om bewuste keuzes te maken bij het winkelen of consumeren. Daar kan je perfect op inspelen door te kiezen voor de vissen van het seizoen.

Voor de lente zijn dat onder andere zeebarbeel, rode poon en rog.

Zeebarbeel

Zeebarbeel is een echte delicatesse. Deze smaakvolle vis, ook wel gekend als mul, behoort tot de familie van de zeebaarzen. Kenmerkend is de felrode kleur en een dubbele baarddraad onder de kin die ze gebruiken om de bodem af te tasten op zoek naar een prooi. We kennen twee soorten: de gewone zeebarbeel en de gestreepte zeebarbeel. Deze laatste wordt het meest aangeboden in de winkels. De vissen onderscheiden zich door de vorm van de kop, waarbij de gewone zeebarbeel een steiler profiel heeft dan de gestreepte zeebarbeel. Maar wat nog het meeste opvalt bij de gestreepte zeebarbeel, zijn de strepen op de eerste rugvin.

De gestreepte zeebarbeel leeft in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, terwijl de gewone zeebarbeel meer een zuidelijke leefomgeving heeft en eerder zeldzaam is in de Noordzee en het Engelse Kanaal. De vissen zijn haast het jaarrond beschikbaar, nl. van augustus tot april.

Zeebarbeel in je keuken

Met zeebarbeel combineer je smaak en textuur in je keuken. Het vlees is stevig en smaakvol, hetgeen het geschikt maakt om te grillen, bakken, stomen, roosteren. Ook in stoofpotten of soepen komt de stevige structuur goed van pas. Het visvlees van de zeebarbeel hoeft geen lange bereidingstijd, zo behoud je de natuurlijke smaak van de vis en voorkom je uitdroging.

Of je nu kiest voor een eenvoudige grillbereiding of een meer complexe culinaire creatie, de zeebarbeel is een ware traktatie.

Zeebarbeel
Rode Poon

Rode Poon

Rode Poon is een kleurrijke vis die gewaardeerd wordt om het sappige visvlees die behoort tot de familie van de ponen. Ondanks zijn naam is de rode poon eerder bruinachtig gekleurd met een rode schijn en met witte spikkels op de flanken. We kennen ook de Engelse Poon en die heeft dan wel een rode kleur.

Het leefgebied van de Rode Poon situeert zich van het zuiden van Noorwegen tot in Marokko, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De aanvoer stijgt vanaf oktober, maar in het voorjaar koop je de beste ponen.

Een smaakvolle toevoeging in je keuken

Met zijn diepe smaak, vaste structuur en sappige visvlees, is Rode Poon een favoriet in de keuken. De vis is uiterst geschikt voor vissoepen, stoofpotjes, gebakken of gemarineerd, maar ook op de barbecue: op vel geroosterd, in papillot of op spiesjes.

Ben je een culinaire avonturier die nieuwe smaken wil ontdekken of een liefhebber van traditionele gerechten? Rode poon biedt een smaakvolle toevoeging in je keuken.

Rog

Stekelrog of lokaal ook wel ruige rog genoemd, is een kraakbeenvis uit een grote familie. Er bestaan wereldwijd 460 verschillende soorten. De stekelrog is voor ons de belangrijkste, je vindt deze soort het meest in onze winkels en restaurants. Je herkent de stekelrog aan de rij stekels van de middellijn tot de eerste rugvin, maar ook aan de bruingrijze kleur met donkere en gele vlekken. Aan het einde van de rug heeft rog een lange staart. Het zijn over het algemeen de goed ontwikkelde borstvinnen of vleugels die gebruikt worden voor consumptie.

De rog heeft een wereldwijd leefgebied: van de Faeröer, IJsland en Noorwegen tot in Namibië. In de Noordzee en de westelijke Baltische Zee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Rog staat in de top drie van belangrijke vissoorten voor onze vissers omdat deze top drie het grootste deel van de aanvoer naar onze vismijnen vormt.

Een delicatesse

Het visvlees van de rog, dat je zo vers mogelijk moet eten, is stevig en eerder zoet van smaak. Rog is een echte delicatesse. Het is een vis zonder graten. Meestal wordt het visvlees gepocheerd en geserveerd met gesmolten boter en kappertjes. Maar rog kan ook gestoofd, gebakken of koud bereid worden. Koks weten ook de wangen en levers te waarderen.

Rog